It’s a Wonderful Life

Indtil jul vil jeg hver dag komme med en julefilmanbefaling. Jeg er ikke filmanmelder, men jeg elsker julefilm, så listen bliver ukritisk, klichéfyldt og sikkert alt for meget for de fleste.

James Stewart som den kriseramte familiefar, der forsøger at få alle ender til at mødes.

It’s a Wonderful Life lever et liv lidt under radaren i Danmark. Filmen fra 1946 er til gengæld et must i USA. American Film Institute har flere gange haft den i top-20 over bedste amerikanske film nogensinde. Den blev nomineret til fem Oscars, heriblandt Bedste Film.

Filmen handler om George Bailey, der er på randen af selvmord. Hans familie og venner beder om hjælp og bønnen bliver hørt i Himlen, hvor englen Clarence bliver sat på opgaven for at gøre sig fortjent til sine vinger. Clarence viser George flere flashbacks fra Georges liv, bl.a. at han redder sin brors liv fra en drukneulykke.

Juleaften 1945 bliver Georges partner, onkel Billy, sendt i banken med et kontantbeløb fra firmaet, som han fejlagtigt får givet til deres “fjende”, Mr. Potter. George er helt ude af den og spørger Mr. Potter om et lån, men det bliver tørt konstateret, at George er mere værd død end levende.

George prøver derfor at begå selvmord, men Clarence får overbevist ham om at vælge livet, ved at vise ham en alternativ tidslinje, hvor George aldrig har eksisteret. George vælger livet og skynder sig hjem, hvor hele byen venter med opbakning, og samtidig får Clarence sine vinger, mens Georges datter kommer med den ikoniske replik: “Every time a bell rings, an angel gets his wings.”

It’s a Wonderful Life er en rigtig fin film og et stykke vigtigt filmhistorie. Derudover er det ofte en film, der bliver refereret til. F.eks. kan man se lidt af den franske udgave i Alene hjemme 1, og filmen har da nok også inspireret julekalenderen “Juleønsket”, hvor englen Rafi også skal hjælpe et menneske, inden han kan få sine vinger.


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.