Grinchen – Julen er stjålet

Indtil jul vil jeg hver dag komme med en julefilmanbefaling. Jeg er ikke filmanmelder, men jeg elsker julefilm, så listen bliver ukritisk, klichéfyldt og sikkert alt for meget for de fleste.

Grinchen bliver mesterligt spillet af Jim Carrey.

Grinchen er kommet i flere udgaver, men her vil jeg udelukkende fokusere på filmen fra 2000 med Jim Carrey i hovedrollen.

Allerede i begyndelsen af filmen, føler jeg mig godt tilpas. Anthony Hopkins er fortælleren, der med sin fantastiske stemme leder os hen til byen Whoville, hvor alle de juleglade Hvem’ere bor. Udenfor byen bor Grinchen på Skraldebjerget og han hader jul. Han dukker dog af og til op i byen, hvor han i forklædning render rundt og laver ravage.

Den idealistiske lille pige, Cindy Lou Who, synes, at julen er blevet for materialistisk. Hun har svært ved at finde meningen med jul, men efter at have mødt Grinchen, undersøger hun hans fortid. Det leder hende til at nominere Grinchen til Holiday Cheermeister. Grinchen er ikke selv vild med ideen, men hun får overbevist ham om, at han skal deltage i festlighederne.

Derfra begynder det at gå galt for festlighederne, for Grinchen falder tilbage i sit gamle mønster med at ødelægge og spolere julefesten, og julenat ender det sågar med, at Grinchen stjæler julepynt, julegaver og juletræer.

Grinchen bliver mesterligt spillet af Jim Carrey, og alene den præstation er nok til at se filmen. Hans mimik og kropssprog passer perfekt til denne kejtede, usikre, vrede og dybt misforståede karakter, som Grinchen er. Filmen vandt en Oscar for bedste makeup, og man må sige, at Jim Carrey er sminket til ukendelighed.

Filmen kan sagtens ses med børn, selvom Grinchen er lidt en mørk karakter, men den skal ses på engelsk, så børnene skal helst kunne en smule engelsk for at følge med.

” 4:00, wallow in self-pity. 4:30, stare into the abyss. 5:00, solve world hunger, tell no one. 5:30, jazzercize; 6:30, dinner with me. I can’t cancel that again. 7:00, wrestle with my self-loathing. I’m booked. Of course, if I bump the loathing to 9, I could still be done in time to lay in bed, stare at the ceiling and slip slowly into madness.”

Grinchen

“What is that stench? It’s fantastic.”

Grinchen

“If you utter so much as one syllable, I’LL HUNT YOU DOWN AND GUT YOU LIKE A FISH! If you’d like to fax me, press the star key.”

Grinchen

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.