Eight Crazy Nights

Indtil jul vil jeg hver dag komme med en julefilmanbefaling. Jeg er ikke filmanmelder, men jeg elsker julefilm, så listen bliver ukritisk, klichéfyldt og sikkert alt for meget for de fleste.

Adam Sandler som den alkoholiserede ballademager Davey Stone.

Adam Sandler er en person, der deler vandene. Enten er man til hans rimelig platte stil eller også er man ikke. Han har dog heldigvis lavet film, der bevæger sig i midten (bl.a. Reign Over Me – se den!). Eight Crazy Nights er et godt bud på en film i midten mellem det platte og det seriøse.

I tegnefilmen fra 2002 følger vi Davey Stone, der er en alkoholiseret ballademager i den lille by Dukesberry. Efter at have terroriseret byen en aften, stilles han for retten for at få en straf. Baskettræneren Whitey Duvall bryder ind og får dommeren til at idømme Davey samfundstjeneste under Whiteys opsyn.

Davey kan dog umiddelbart ikke lægge sin terroriserende tendenser på hylden, men Whitey bliver insisterende ved med at tro på, at han kan ændre noget. Undervejs får vi et indblik i tragedien Davey, der som dreng mistede sine forældre i en bilulykke. Vi lærer også om, hvordan Davey i 20 år ikke har kunnet finde et holdepunkt i tilværelsen.

Der er dog heldigvis et spirende håb, for Whitey har fået tændt et eller andet i Davey. Til den årlige prisuddeling for byens borgere, hvor en særlig person bliver hædret, ændrer tingene sig for alvor. Whitey har i 35 år længtes efter den hæder, som han vitterligt har fortjent, men bliver dog forbigået. Det sender Davey ud i et verbalt og emotionelt angreb på byens borgere, der ikke ville være noget uden Whitey. Gad vide, hvordan det mon ender?

Adam Sandler er af jødisk afstamning, og det lader han også sin figur Davey Stone være. Davey fejrer derfor ikke jul, men på trods af det, så får vi lektion i julens budskab i denne film. Den bliver leveret med både humor og empati, men også en løftet pegefinger. Derfor vil jeg varmt anbefale denne film.


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.