The Nightmare Before Christmas

Indtil jul vil jeg hver dag komme med en julefilmanbefaling. Jeg er ikke filmanmelder, men jeg elsker julefilm, så listen bliver ukritisk, klichéfyldt og sikkert alt for meget for de fleste.

The Pumpkin King, Jack Skellington, vil overtage julen.

Nu er det tid til at lade julefreden sænke sig. Men inden det bliver alt for hyggeligt, skal vi lige forbi Tim Burtons fantastiske animationsklassiker fra 1993.

Jack Skellington er Halloween Towns ukronede konge og er ansvarlig for at sætte folk i sving, når Halloween skal fejres. Bag facaden er Jack dog ved at være træt af den samme trummerum år efter år. Han længes efter fornyelsen.

Da han en dag går tur i skoven, kommer han forbi nogle døre, der leder til andre verdener, bl.a. Christmas Town. Jack bliver fuldstændig blæst bagover af julen og måden, den bliver fejret på. Han vender straks tilbage til Halloween Town, men kan ikke forklare, hvad han har set, for det kan ikke sammenlignes.

Jack beslutter sig for at overtage fejringen af julen og sætter straks alle folk i Halloween Town til at lave juleforberedelser. Der skal f.eks. bygges en slæde, der skal trækkes af et skeletrensdyr.

Julemanden er dog stadig på fri fod, og det duer jo ikke, at der er to Julemænd, så Jack får ham fanget, men hans fangevogtere får fejlagtigt givet Julemanden videre til Oogie Boogie, der spiller et spil, hvor Julemandens liv kommer i fare.

Jack deler gaver ud, men gaverne har et Halloween-præg og er derfor for uhyggelige for børnene. Det afføder, at medierne fortæller om en Julemands-bedrager, og Jack bliver skudt ned af militæret.

Jack vender tilbage til Halloween Town og indser, at han har begået en stor fejl, og at han må rette op på den og redde julen. Det er en hæsblæsende afslutning, der venter.

The Nightmare Before Christmas er på listen, da den ret fint indrammer julen, og at det ikke er hvem som helst, der kan skabe julestemning. Julen handler også om tilgivelse og at rette op på sine fejl, og det kommer også fint til udtryk i filmen.

Derudover er Tim Burton bare en formidabel historiefortæller. Altså tag nu hans Batman-film med Michael Keaton. Hallo? De er jo alt for gode. Burton har en “quirky“ stil, og det gør nok, at The Nightmare Before Christmas har fået en stor fanskare, for det er en MEGET anderledes julefilm, der absolut MÅ ses.


Comments

Ét svar til “The Nightmare Before Christmas”

  1. Jeg er virkelig glad for at sige, at det er en interessant artikel at læse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.